Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cesta kamene z kamenolomu – Ruční výběr kamene

Po předchozím, tak trochu „výbušném“ článku o hromadných odstřelech pokračuje náš seriál Cesta kamene z kamenolomu dalším, tentokrát o poznání klidnějším dílem – nudit se ale určitě nebudete. Podíváme se společně zblízka na to, jak vypadá ruční výběr stavebního kamene v lomu v Lulči.
  1. Cesta kamene z kamenolomu – Od starověkých kamenolomů až k moderním technologiím
  2. Cesta kamene z kamenolomu – Hromadné odstřely
  3. Cesta kamene z kamenolomu – Ruční výběr kamene

Uděláte si představu o tom, jak vypadá běžný den našich pracovníků přímo v lomu, vysvětlíme si nejen jak probíhá samotný výběr kamene, ale také jaké nástroje kluci používají, jakým způsobem a proč se kámen vůbec ručně třídí a jaká bezpečnostní opatření souvisí s prací v lomu. Nakonec se dozvíte i jak naši práci v lomu ovlivňuje počasí a roční období.

Jste připraveni? Pokud ano, vyhrňme si rukávy a jdeme na to 😉

Denní rutina v lomu

Naši zaměstnanci, kteří pracují v lomu, jsou většinou z Vyškovska nebo blízkého okolí Lulče – nemají to tedy do práce daleko. Někdo dorazí autem, někdo autobusem (zastávka je přímo u vjezdu do lomu) a někteří sportovci dokonce na kole. Každé ráno, kolem půl osmé, se všichni sejdou v šatně blízko vstupu do lomu. Přesný čas závisí na počasí a ročním období.

Jakmile se všichni převléknou, vedoucí týmu, Tomáš, nejprve určí, kdy přesně začnou a jaké úkoly se mají ten den splnit. Ne každý den totiž pracují všichni „nahoře“ v lomu a ne vždy je náplň práce stejná. Když je to potřeba, kluci pomáhají třídit kameny „dole“ na prodejně, kde například plní naše 25kg pytle, ručně třídí kámen dovezený z jiných kamenolomů, případně i asistují při rozvozu kamene k zákazníkům.

V šatně se tedy převléknou do pracovního oblečení, kde mají i nějaké zázemí: sprchu, mikrovlnku, ledničku, kávovar atp. Vezmou si rukavice, tzv. „strečku“ (průtažná fólie nebo také „stretch fólie“) na balení palet, samolepky (ty se lepí přímo na zabalené palety s kamenem) a základní nářadí na hrubé (základní) opracování kamene, jako jsou kladiva a majzlíky. Víc toho v lomu k ručnímu výběru kamene není potřeba.

Někdy si musí připravit ještě prázdné palety. Ty naloží na auto, kterým později vjedou přímo do lomu. Naše prodejna je součástí areálu kamenolomu, ale ne dobývacího prostoru (tedy samotného lomu), takže tam není nutné mít helmy, vesty, pracovní boty atp. Po vjezdu do samotného lomu už ale platí jiná pravidla a v lomu se mimo jiné nesmí nikdo pohybovat pěšky.

Pohled na částečně zaplněnou skladovou plochu přímo v kamenolomu.

Pohled na částečně zaplněnou skladovou plochu přímo v kamenolomu.

Jak už jsem určitě zmiňoval v předchozích článcích, bezpečnost je v lomu až na prvním místě ;), a proto má každý pracovník svůj čip, kterým se hned při příchodu do areálu lomu zaregistruje.

Kolem 11.00 – 11.30 bývá pauza na oběd. Někdo zůstává v lomu a sní si vlastní svačinu, zajede si do blízkého obchodu, a někdo využije možnost mít oběd přímo v jídelně v areálu kamenolomu.

Přibližně v 15.00 až 15.30 sjedou všichni společně dolů, kde se osprchují, převléknou a nakonec se odhlásí pomocí čipu – více o bezpečnosti v lomu později v článku.

Tak to je pracovní den v kostce. Teď vám zkusím ve stručnosti představit náš tým a také to, jak funguje.

Pracovní tým a jeho role

Náš tým lidí, kteří v lomu kámen ručně vybírají, není až tak velký. Pro kamenplus.cz pracuje v lomu během roku přibližně 4 – 6 lidí a kámen vybírají prakticky nepřetržitě po celý rok, resp. když to dovolí počasí 😉

Každodenní provoz a ruční výběr kamene má na starosti Tomáš, vedoucí týmu v lomu. Je to hlavní osoba zodpovědná za řízení práce a komunikaci s ostatními členy týmu. Tomáš je tedy ten, kdo organizuje a koordinuje denní úkoly, zároveň ale vybírá kámen spolu s ostatními.

Někteří kluci (říkám pořád kluci, protože v lomu na ručním výběru kamene pracují výhradně muži) jsou s námi už řadu let a jsou zvyklí pracovat samostatně. Ti zkušenější potom mohou skládat palety kamene sami, bez dohledu nadřízeného, a mají tak možnost získat určité odměny/bonusy za každou připravenou paletu.

Práce v lomu je každý den pečlivě naplánovaná a koordinovaná tak, aby byl daný čas maximálně využitý a splnily se všechny úkoly a zároveň požadavky na kvalitu a množství vybraných kamenů.

Náplň práce týmu v lomu je tedy hlavně ruční výběr a třídění kamenů, které následně skládají na palety, balí a připravují pro přesun na prodejnu. O tom více v následující části článku.

Jak tedy probíhá samotný výběr ručního kamene?

Ruční výběr kamene v lomu

Pro výběr a třídění kamene máme v lomu vyhrazený prostor, který je označený cedulkami. Tento prostor slouží zároveň jako náš externí sklad materiálu. Mohou sem vstupovat jen naši zaměstnanci, případně výjimečně i zákazníci, a to v doprovodu našich zaměstnanců. Jde o relativně bezpečné místo, které máme v lomu vyhrazené pro tuto konkrétní činnost.

Vybírat kámen je tak trochu hra a skládání kamene na palety si můžete představit jako takový 3D tetris: jen máte k dispozici opravdu velké množství dílků, mají různé tvary, velikosti, a dokonce i barvy. Každá správně naskládaná paleta je tak vlastně úspěšně dokončený level 🙂

Teď ale vážně, ruční výběr kamene je pomyslným srdcem našeho provozu a celý proces by se dal rozdělit do tří hlavních fází:

  1. Příprava terénu a rozhoz materiálu
    Tom zavolá vysílačkou velký nakladač, který nabere tzv. rubaninu (hrubý netříděný materiál) a klukům kameny rozhodí na předem připravenou a uklizenou plochu. Ti si kameny následně ještě dál porovnají malým nakladačem (který se využívá také pro přesun kamenů) a pustí se do výběru.Pro představu o jaké množství jde, na ploše po rozhozu leží 20 – 30 tun kamení, které je potřeba srovnat, přetřídit a ručně vybrat ty nejlepší kusy.

    Ruční výběr kamene v plném proudu.

    Ruční výběr kamene v plném proudu.

  2. První výběr
    Kluci postupně kameny vybírají a třídí podle tvaru, velikosti a barvy. Některé kameny se hodí jako zídkový kámen, jiné jako pojezdová dlažba, tenčí kusy zase jako zídkový kámen plochý atd. Každý druh stavebního kamene má své předepsané minimální a maximální velikosti, podle kterých se kámen vybírá. Více informací o těchto velikostech najdete v infografice ke stažení, u každého sortimentu u nás na webu.Často se vybírá a třídí jakoby „všechen sortiment najednou“, aby se rozhozený materiál maximálně zužitkoval, nicméně jsou dny, kdy je potřeba připravit materiál pro konkrétní zakázku – když se má například do konce týdne naplnit kamion zídkovým kamenem, je nutné soustředit se právě na ten jeden tvar a velikost kamene. To stejné platí, když začne na prodejně docházet některý druh kamene.Některé kusy kamene je vhodné trochu odseknout, odštípnout nebo jinak citlivě upravit – k tomu slouží palice a majzlíky, které si kluci přivezli s sebou. Kameny se ale snaží zbytečně neupravovat a vybírat přednostně ty kusy, které nepotřebují dodatečné opracování. Jednak je to rychlejší a také se tím zachová přirozená barva/patina na povrchu kamene.

    Takto vypadá paleta pojezdové dlažby během skládání. V pozadí jsou vidět už hotové palety, připravené k přesunu do externího skladu nebo prodejny.

    Takto vypadá paleta pojezdové dlažby během skládání. V pozadí jsou vidět už hotové palety, připravené k přesunu do externího skladu nebo prodejny.

  3. Sekundární třídění
    Ve druhém kole výběru kluci znovu procházejí celou plochu s vysypaným kamenem a vybírají ty méně pravidelné kameny, které sice mají nerovné a nepravidelné tvary, ale jsou vhodné k jinému specifickému použití, například jako skalkový kámen.Občas se také objeví nějaká „specialita“, jak jim říkáme. Jde o kameny nestandardních tvarů, velikostí nebo barev, které potom opatrně přesunou bokem a následně svezou dolů na prodejnu, kde se nabízejí jako Droba – Speciality.Někdy se také vybírá, vlastně doslova hledá, kámen atypických tvarů na objednávku zákazníka, který potřebuje doplnit třeba kamenné schody na zahradě, položit velké šlapáky z droby, nebo jiný solitérní kus, který normálně v nabídce nemáme.Zbylý kámen, který už nejde dál nijak využít nebo přetřídit, se shrne na stranu a později se odveze do drtiče – nepřijde tak nazmar: vyrobí se z něj klasická technická drť, obyčejný štěrk, jaký můžete najít v jakýchkoliv stavebninách.

    Když se objeví větší kámen, který dá lidově řečeno "zabrat", musí se zvedat a přenášet správným způsobem, aby se předešlo možným zraněním.

    Když se objeví větší kámen, který dá lidově řečeno „zabrat“, musí se zvedat a přenášet správným způsobem, aby se předešlo možným zraněním.

Všechny ručně vybírané kameny se tedy postupně skládají na palety standardní velikosti 120 x 80 cm, podle velikosti a druhu sortimentu.

Klíčovým aspektem skládání je rovnoměrné rozložení váhy a pevnost celého nákladu/obsahu palety. Kameny musí být na paletě naskládané tak, aby byl nejen maximálně využitý prostor na paletě, ale aby byla také zajištěna stabilita celé palety během přepravy.

Průměrná paleta stavebního kamene váží přibližně tunu a musí zůstat v pořádku a kompaktní nejen po dobu, kdy je uskladněná v lomu nebo u nás na prodejně, ale také během transportu k zákazníkům a často i déle, než ji někdo „rozbalí“ a začne zpracovávat u zákazníka.

Kvůli stabilitě palet během přepravy, a také pro ochranu samotného kamene, se každá paleta nakonec ještě obalí fólií a opatří štítkem s technickými informacemi o druhu kamene, datu balení a jménem pracovníka, který paletu připravil a je za ni zodpovědný – toto je důležité hlavně pro naše interní sledování kvality.

Skladování kamene a logistika

Kameny s vytříděným kamenem skladujeme nejprve nějakou dobu na skladové ploše přímo v lomu a následně je v pravidelných intervalech svážíme dolů, do tzv. spodního skladu na prodejně. Máme tak vždy dostatek materiálu na skladě pro okamžitou expedici.

Sklad kamene přímo v kamenolomu Luleč. Tady palety "odpočívají" do doby, než je naložíme pro dopravu k zákazníkům, případně do spodního skladu na prodejně.

Sklad kamene přímo v kamenolomu Luleč. Tady palety „odpočívají“ do doby, než je naložíme pro dopravu k zákazníkům, případně do spodního skladu na prodejně.

Některé palety s kamenem se na prodejně „ani neohřejí“, protože se rovnou odváží kamiony k zákazníkům. Jiné zase doplní chybějící místo na prodejně a jsou tak dispozici k okamžitému odběru. Obecně se snažíme během zimních měsíců vytvořit co největší zásoby tak, aby byl sklad připravený na jarní start sezóny.

Bezpečnost v kamenolomu

V lomu neexistují žádné pěší cesty a lze se tam pohybovat jen autem nebo těžkou technikou. Přísná bezpečnostní pravidla platí pro všechny, kdo se v lomu pohybují: pro zaměstnance lomu, pracovníky externích firem, a dokonce i pro případné návštěvy.

Každý musí mít po celou dobu nasazenou helmu (s výjimkou chvíle, kdy jste uvnitř auta), během práce také rukavice, bezpečnostní obuv a reflexní vestu. Tato základní výbava chrání nejen před úrazy, ale zvyšuje viditelnost v pracovním prostoru.

Kluci se při práci někdy opravdu zapotí, nicméně jde o práci na čerstvém vzduchu a člověk má na konci dne "čistou hlavu".

Kluci se při práci někdy opravdu zapotí, nicméně jde o práci na čerstvém vzduchu a člověk má na konci dne „čistou hlavu“.

Možná vám to nepřijde, ale v lomu se práší, nákladní auta a bagry jsou obrovské a z kabiny mají často jen omezený výhled – přehlédnout tak někoho, kdo se pohybuje v blízkosti takového stroje, je velice snadné.

K bezpečnosti přispívají také už zmiňované bezpečnostní čipy: při příchodu do lomu se pracovníci přihlašují pomocí čipů, což umožňuje mít přehled o tom, kdo je v lomu přítomen. Tento systém je hodně důležitý zejména při odstřelech nebo jiných nebezpečných pracích v lomu a také pro bezpečnostní kontrolu a zajištění, že nikdo nezůstal v lomu, není třeba zraněný atp.

Dál existuje také celá řada různých bezpečnostních signálů a varování, které musí všichni pracovníci znát a respektovat – a ano, nejde jen o to vědět, že když se houká, bude odstřel 😉

Po lomu se dá pohybovat pouze autem.

Po lomu se dá pohybovat pouze autem.

Všichni naši zaměstnanci proto procházejí pravidelným školením tak, aby byli připraveni na všechny aspekty práce v lomu. Každoročně absolvují také pravidelné školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci, které zahrnuje jak teoretické znalosti, tak praktické dovednosti potřebné pro bezpečnou práci.

Pracovníci, kteří obsluhují těžkou techniku, jako je např. nakladač, musí mít platné oprávnění, např. odpovídající strojnický průkaz atp. Také každé vozidlo pohybující se v lomu musí mít zapnutý maják.

Pracovat tam může jen firma vlastnící oprávnění k hornické činnosti, má tzv. závodního lomu a splňuje řadu dalších podmínek, které stanovuje „Zákon o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě“.

Všechna pravidla, nařízení a postupy v kamenolomu mají svůj smysl a zajišťují nejen to, že práce v lomu probíhá hladce, ale také bezpečně, a že jsou všichni pracovníci maximálně chráněni.

Bezpečnost je v lomu až na prvním místě ;)

Bezpečnost je v lomu až na prvním místě 😉

Sezónní vlivy na práci v lomu

Ruční výběr kamene musíme přizpůsobovat ročním obdobím a klimatickým podmínkám. Počasí nelze poroučet ani ho dlouhodobě předvídat a každé období tak přináší své výzvy, na které musíme být připraveni.

  • Jaro a léto bývá obecně nejrušnější období, protože je nejvyšší poptávka po stavebním kameni. Kluci tak tráví v lomu nejvíce času právě během tohoto období. Také dny jsou delší a počasí obvykle příznivé, což umožňuje intenzivnější práci.
  • Na podzim, jak se dny zkracují a počasí zhoršuje, se tomu práce v lomu přizpůsobuje. Kluci se soustředí na přípravu zásob na zimu a na dokončení zakázek, které je třeba splnit před příchodem chladného počasí.
  • V zimě jsou pracovní podmínky nejtěžší. Nízké teploty a sníh práci značně ztěžují a celkové množství vybraného kamene je tak relativně nízké. Pro naše zákazníky musíme mít dostatek kamene nejen během sezóny, ale také před sezónou, a dokonce i v průběhu zimy, protože část našich odběratelů pracuje i mimo běžnou sezónu.

Ruční výběr kamene v kostce

Co si z toho odnést?

Už asi sami chápete, že ruční výběr kamene je sice v principu jednoduchý proces, ale vyžaduje kromě fyzické odolnosti také pečlivost, zkušenosti, správnou organizaci a sehraný tým lidí. Navíc podnikat v kamenolomu lze jen s odborným vzděláním v oboru a splněním/získáním celé řady různých osvědčení, školení atp. Zkrátka a dobře, i když to vypadá na první pohled jednoduše a přímočaře, zas tak snadné to není.

Tak co na to říkáte? Představovali jste si ruční výběr kamene takto, nebo vás něco překvapilo? Nezaznělo něco důležitého, co vás zajímá? Určitě mi napište a informace do článku zpětně doplním 😉

Myslíte, že byste takto zvládli v lomu pracovat každý den? No, určitě to není práce pro každého, ale nás to baví a v příjemném kolektivu a s dobrou náladou nám to jde pěkně od ruky. Každopádně vy si kámen můžete koupit už přetříděný a připravený pěkně na paletách, stačí je jen rozbalit a začít stavět 😉

Sdílet článek:

Podobné články

Čtení na 18 minut

Cesta kamene z kamenolomu – Hromadné odstřely

2. 4. 2024 Jak na kámen
V předchozím článku, který byl zároveň úvodním článkem našeho nového seriálu, jsme společně prošli postupný vývoj těžby kamene od starověku až do jeho dnešní moderní podoby, včetně popisu jednotlivých fází těžby v kamenolomu.
Čtení na 14 minut

Cesta kamene z kamenolomu – Od starověkých kamenolomů až k moderním technologiím

4. 3. 2024 Jak na kámen
Většina z vás má asi představu o tom, jak takový kamenolom vypadá. Víte ale, jak se kámen těžil ve starověku a jak naopak dnes? Jaké vynálezy těžbu kamene posunuly a zefektivnily nejvíce? Znáte posloupnost jednotlivých fází těžby v kamenolomu a co vše souvisí s jeho běžným provozem?
Čtení na 20 minut

Měření a zaměřování při práci s přírodním kamenem – vysvětleno polopatě

9. 10. 2023 Jak na kámen
V minulém článku jsme se společně vrátili tak trochu do školních lavic a připomněli si ty nejdůležitější jednotky a veličiny používané při práci s přírodním kamenem. Dnes na toto téma navážeme a vše bude více praktické, takže pokud už máte předchozí „látku“ v malíčku, zaměřování pro vás teď bude brnkačka.
Čtení na 13 minut

Jednotky a veličiny používané při práci s přírodním kamenem – vysvětleno polopatě

10. 8. 2023 Jak na kámen
„Tak na zídku bude potřeba přibližně patnáct tun zídkového kamene a pod cestu minimálně sto metrů čtverečních geotextilie a… jo, ještě se musí objednat tak kubík suchého betonu na uložení patníků.“
Čtení na 16 minut

Jak na solitérní kameny – krok za krokem

15. 11. 2022 Jak na kámen
Jsou krásné, velké a co kus, to originál. Solitérní kameny dokážou vytvořit nezaměnitelnou atmosféru a přitom se o ně nemusíte prakticky vůbec starat. Existuje celá řada způsobů, jak takové velké kameny usazovat a podle čeho je vybírat. V tomto článku se pro vás pokusím shrnout základní postupy a nejdůležitější tipy a triky.
Čtení na 17 minut

Jak na skalky a bezúdržbové plochy – svépomocí, krok za krokem

6. 4. 2022 Jak na kámen
U nás v Česku, když se řekne skalka, většina si asi představí nějaký úzký svah nebo předzahrádku na chalupě, zpevněný kameny porostlými mechem, trvalkami, kapradím a možná menšími keři. Skalka je skoro až abstraktní pojem, pod kterým si každý představí něco jiného. 
Čtení na 17 minut

Jak vybudovat kamennou zídku – svépomocí, krok za krokem

5. 4. 2022 Jak na kámen
Suché zídky z kamene stavěli lidé v různých formách po tisíce let. Od úplně prvního pravěkého ohniště přes zídky, které plnily spíš funkci plotu nebo označení hranic pozemků, až po dnešní, ručně skládané zídky z kamene, které najdete převážně v zahradách a okolí domů. 
Čtení na 15 minut

Jak vybudovat kamennou cestu – svépomocí, krok za krokem

4. 4. 2022 Jak na kámen
Lidé používali přírodní kámen ke zpevnění chodníků a cest odjakživa a dobře věděli proč. Kámen patří k nejtradičnějším stavebním materiálům vůbec a při správné přípravě a pokládce má taková kamenná cesta prakticky neomezenou životnost a nemusíte se o ni prakticky vůbec starat.
Čtení na 7 minut

Kamenický slovníček

3. 4. 2022 Jak na kámen
Určitě to dobře znáte. S někým se bavíte na téma, které není úplně váš obor. A najednou si uvědomíte, že nerozumíte tak úplně všemu, co ten druhý říká. Nic si z toho nedělejte, nejste v tom sami.
Čtení na 8 minut

Balení, nákup a doprava kamene

2. 4. 2022 Jak na kámen
Asi se shodneme, že přírodní kámen není sortiment, který nakupujete každý den. Tedy pokud nejste kameník nebo zahradnická firma, to je potom jiná. Každopádně tento článek jsem napsal pro všechny naše zákazníky a každý v něm najde něco užitečného.
Čtení na 7 minut

Není kámen jako kámen. Proč je důležitý původ kamene i jeho dlouhodobá dostupnost?

1. 4. 2022 Jak na kámen
Co si pod tím má člověk vůbec představit? Copak není jedno, odkud se kámen bere, nebo jestli tu bude i za několik dalších let? Ukážu vám, že na tom záleží víc, než by se mohlo na první pohled zdát.

www.kamenplus.cz

Zavřít