Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vážení zákazníci, v pondělí 28. 10. 2024 na státní svátek bude u nás v prodejně v Lulči ZAVŘENO. Budeme se na vás těšit opět od 29. 10. od 7 hodin ráno. Tak se stavte, těšíme se na vás.

Jak vybudovat kamennou zídku – svépomocí, krok za krokem

Suché zídky z kamene stavěli lidé v různých formách po tisíce let. Od úplně prvního pravěkého ohniště přes zídky, které plnily spíš funkci plotu nebo označení hranic pozemků, až po dnešní, ručně skládané zídky z kamene, které najdete převážně v zahradách a okolí domů. 

Suchá zídka z Lulečského kamene, držící svah kolem cesty na golfovém hřišti.

  1. Jak vybudovat kamennou cestu – svépomocí, krok za krokem
  2. Jak vybudovat kamennou zídku – svépomocí, krok za krokem
  3. Jak na skalky a bezúdržbové plochy – svépomocí, krok za krokem
  4. Jak na solitérní kameny – krok za krokem

Dnes plní suché zídky většinou nějakou praktickou úlohu jako podepření části svahu, rozdělení terasovitého pozemku, mohou sloužit jako opora pro zvýšený záhon atp.

Postavit si suchou zídku z kamene svépomocí není nic těžkého. Stačí se držet jednoduchého, ale chytrého systému pokládání kamene, který využívá hlavně působení gravitace a tření. Kromě toho, že zídka bude při správném provedení téměř nesmrtelná, působí přirozeně a pomáhá udržovat zdravé mikroklima zahrady.

V předešlém článku jsem vám detailně popsal jak na kamennou cestu, metodou tzv. na sucho – pokud jste článek četli nebo máte dokonce cestu už postavenou, bude pro vás stavba suché kamenné zídky hračka. Ano, i zídku budeme stavět „na sucho“, bez jakýchkoliv pojiv a chemie, pojďme na to!

V článku se dozvíte:

Co budete ke stavbě suché zídky potřebovat

Nejdůležitější nářadí a pomůcky:

  • Ochranné rukavice (lepší jsou tenčí a pevnější),
  • ochranné brýle,
  • dřevěné nebo kovové kolíky,
  • provázek (ideálně stavební),
  • svinovací metr (nebo pásmo),
  • kolečko (na převážení štěrku),
  • rýč,
  • lopata,
  • velká gumová palička,
  • kovová palička,
  • sekáč/majzlík,
  • kárka/dvoukolák (na pohodlnější převážení kamenů).

Stavební materiál:

Nesmím zapomenout zmínit také:

  • Záda a kolena v dobré kondici,
  • dostatek času a trpělivosti 🙂
Jak vybudovat kamennou zídku – svépomocí, krok za krokem 1/4

Jak vybudovat kamennou zídku – svépomocí, krok za krokem 1/4

Jak zídku z kamene naplánovat a zaměřit

Každý má o suché zídce jinou představu a očekává od ní něco jiného. Může mít nepravidelný tvar, velikost a plnit různý účel – nejčastěji to ale bývá zídka:

  • Samostatně stojící (má obě strany pohledové, tedy dvě tzv. čela),
    nebo
  • opěrná zídka (má jen jednu stranu pohledovou, tedy jen jedno čelo, bývá zabudovaná do svahu).

Já vám dnes poradím, jak stavět suchou opěrnou zídku s jedním čelem (dál v článku ji budu nazývat suchá zídka nebo prostě jen zídka), protože tento typ zídky se dnes staví asi nejčastěji.

Navíc, když pochopíte základní princip stavby této jednostranné zídky, nebude pro vás problém aplikovat základní princip její výstavby a postavit si zídku samostatně stojící, oboustrannou, se dvěma čely – postup je vlastně stejný, jen zídku stavíte na širším základu a jakoby zrcadlově zároveň i z druhé strany 🙂

Stavba suché kamenné zídky

Zídka z kamene se dá samozřejmě postavit s pomocí betonu, malty nebo nějaké chemie, my ale budeme stavět tou nejtradičnější metodou stavění z kamene, bez jakéhokoliv umělého pojiva. Proč?

Mezi největší výhody stavby zídky na sucho patří:

  • Technologicky výrazně méně náročný postup (oproti práci s betonem a maltou).
  • U zídky není nic nevratné/definitivní, je možno ji kdykoliv rozebrat, změnit její tvar a můžete ji tedy také podle potřeby kdykoliv v budoucnu snadno opravovat nebo měnit.
  • Díky otevřeným spárám dokáže nejen propouštět vodu, ale hlavně se umí velmi dobře přizpůsobovat jakýmkoliv změnám terénu a teplotě.
  • Suchá zídka slouží jako přirozené útočiště pro mnoho užitečných živočichů, rostlin a udržuje přirozeně zdravé a stálé mikroklima zahrady.
  • Při dodržení základních pravidel popsaných v tomto článku je suchá zídka nejen bezúdržbová, ale pokud ji vy sami záměrně nerozeberete, měla by bez problémů přežít stovky let.

Co by vás naopak mohlo od stavby zídky odradit:

  • Větší časová náročnost a pomalejší tempo výstavby – skládání kamenů na sucho vyžaduje svůj čas a klid. Kameny je nutné klást podle určitých pravidel a k celkovému času pro práci je nutné přičíst i čas strávený výběrem a manipulací kamenů, včetně případného jemného opracovávání kamene – to platí, hlavně pokud budete prahnout po minimálních spárách 😉

Stavba zídky s pomocí betonu a malty tedy může být rychlejší a neklade takové nároky na přesnost, výsledek ale nebude nikdy vypadat tak dobře jako ručně vyskládané kameny. A i samotná zídka nemůže mít nikdy takovou životnost a odolnost jako zídka suchá.

Proto vám prozradím postup, který si vystačí pouze se štěrkovým základem. Stavbu takové zídky zvládnete sami, bez nutnosti použití těžkých strojů nebo chemie.

Jak bude zídka vysoká a jak chcete, aby vypadala

První a nejdůležitější otázky, které si musíte zodpovědět:

  • Kde bude zídka v zahradě stát?
  • Kde a co bude podpírat?
  • Jak bude vysoká?
  • Jaký vzhled zídky preferujete?

Podle toho se totiž bude odvíjet nejen celkové množství potřebného kamene, ale i volba konkrétní frakce/velikosti.

Pozor na maximální výšku suché zídky.

Pravidlo je, že výška suché zídky bez nutnosti základu do nezámrzné hloubky by neměla přesáhnout 1 m.

Jak udělat zídku dole širokou?

Minimální šířka základu by měla být alespoň 50–60 % její celkové výšky. Pro 100 cm vysokou zídku je tedy potřeba počítat s šířkou základu 50–60 cm. Pokud byste chtěli stavět zídku vyšší než 1 m, je lepší stavět terasovitě více zídek za sebou nebo připravit výrazně širší základ, vybudovaný až do nezámrzné hloubky (min. 80 cm).

Výběr stavebního kamene

Kámen pro menší zídku o výšce kolem 30 cm

Takto nízká zídka bude určitě vypadat lépe, když zkombinujete zídkový kámen a zídkový kámen plochý, případně použijete pouze zídkový kámen plochý. Jde o naprosto totožný kámen (v lomu všechny frakce vybíráme společně), liší se opravdu jen svým tvarem – kameny určené primárně pro dlažbu jsou více „placaté a široké“ a méně „krychlovité“ než klasický zídkový kámen 🙂 Navíc tím, že na sebe budete pokládat více horizontálně orientovaných kamenů, dosáhnete automaticky většího množství horizontálních spár, a tedy i upravenějšího a příjemnějšího tvaru celé zídky.

Kámen pro zídku o výšce 30–70 cm

I pro stavbu těchto zídek můžete použít kombinaci zídkový kámen plochý spolu se zídkovým kamenem. Pokud chcete základ zídky udělat opravdu masivní a s co nejmenším počtem spár, můžete už u takové zídky na první řadu zkusit použít třeba i zídkový kámen XL.

Kámen pro zídku o výšce 70–100 cm

Pokud si troufnete na metr vysokou suchou zídku, tak nejlepší vzhled i pevnost získáte zkombinováním všech dostupných velikostí kamene. Můžete použít zídkový kámen XL pro základ zídky a její spodní řady, Zídkový kámen v kombinaci se zídkový kámen plochý pro tělo zídky a hlavně korunu zídky (její horní část).

Zdá se vám to komplikované?

Samotným výběrem konkrétního kamene se teď nemusíte až tak trápit, výše uvedené příklady jsou jen nejčastější kombinace, sestavené na základě toho, jak kámen objednávají a jak z něj staví naši zákazníci.

Opět vysvětlím na příkladu: pokud např. preferujete vzhled zídky s více horizontálními spárami, lze ji bez problémů až do 1 m celou postavit jen ze zídkového kamene plochého, aniž by tím jakkoliv utrpěla pevnost zídky – stavba jen potrvá o něco déle.

Nejlepší je se nejprve přijet podívat k nám na prodejnu a kameny si doslova osahat a potěžkat v ruce 🙂 Určitě budete mít hned jasno, z čeho budete chtít zídku postavit – pokud si nebudete vědět rady, kluci na prodejně vám poradí.

Suchou zídku můžete samozřejmě stejně dobře stavět z břidlice, porfyru, andezitu, atp., bez ohledu na konkrétní druh kamene, je však důležité dodržet základní princip stavění a pokládání kamenů popsaný dál v článku.

Vyznačte si půdorys a ideálně i tvar zídky přímo na místě

Jak označit půdorys

Nejjednodušší je vzít si pár kolíků, provázek, metr (nebo spíš pásmo) a označit si půdorys zídky přímo na zemi. Kromě provázku (který se rád prohne nebo někde přiskřípne) je lepší půdorys označit i křídou, vápnem, označovacím sprejem. Nebo pokud jste si jisti umístěním budoucí zídky, rovnou odryjte rýčem první vrstvu zeminy tak, aby byl budoucí základ zídky jasně viditelný.

Jak označit tvar zídky

Pokud budete chtít být opravdu precizní a ulehčit si zároveň také budoucí kontrolu výšky a tvaru zídky během její výstavby, můžete si vytvořit provizorní rám/profil zídky v místech, kde bude budoucí zídka začínat a končit (tedy kde budou její tzv. čela).

Získáte tak nejen perfektní šablony pro budoucí ohlídání sklonu zídky, ale můžete se také fyzicky procházet kolem a bude vám hned jasné, kolik místa zídka zabere v prostoru, jestli třeba nestíní atp.

Zídku si zaměřte a přeneste její tvar na papír

Ideálně teprve ve chvíli, kdy máte vše promyšlené a připravené, resp. jste se zídkou a jejím tvarem spokojeni, přijde na řadu výpočet a objednání kamene. Výpočet objemu zídkového kamene je jednoduchý:

násobení délka × šířka × hloubka v metrech – pro výpočet objemu v m3 (stejný vzorec lze použít pro výpočet potřebného podkladového štěrku).

Když použijete k výpočtu naši kalkulačku na webu, nejen že si ušetříte práci, ale hned také zjistíte i přibližnou váhu kamene.

Jak vybudovat kamennou zídku – svépomocí, krok za krokem 2/4

Jak vybudovat kamennou zídku – svépomocí, krok za krokem 2/4

Nejste si jisti a potřebujete s výpočtem poradit? Skicu vaší zídky spolu s rozměry si přineste k nám na prodejnu a kluci vám poradí nejen s výpočtem, ale také pomůžou vybrat vhodný zídkový kámen.

Zídka je naplánovaná a zaměřená. Co dál?

Teď přijde na řadu objednávka kamene, ze kterého budete zídku stavět. Jak už jsem říkal, suchou zídku můžete stavět z různých druhů kamene, nicméně u nás je nejoblíbenější zídka z hnědého Lulečského kamene, který najdete v našem sortimentu jako:

Zídkový kámen – Droba (ideální pro stavbu těla běžné zídky),

Zídkový kámen XL – Droba (pro masivní základ zídky nebo spodní řady zídek větších rozměrů),

Zídkový kámen plochý – Droba (perfektní pro hlavy zídky nebo pro stavbu zídek s více horizontálními spárami).

Nezapomeňte také rovnou objednat/dovézt podkladový štěrk pro vytvoření základu pod zídkou. Ten bude tvořit drcené kamenivo standardních frakcí (můžete také koupit u nás) nebo v kterýchkoliv větších stavebninách.

Skladbu štěrkového základu najdete popsanou na ilustračním obrázku a detailněji v následující části článku.

Jak správně připravit základ zídky

Pokud už máte stavební kámen složený doma (nebo je alespoň na cestě), přijde na řadu samotná příprava základu a odkopání zeminy.

Šířka, hloubka a skladba štěrkového základu zídky

Pata zídky (tak se říká první viditelné vrstvě kamenů zídky), resp. šířka první řady kamenů zídky, by měla odpovídat přibližně 30–50 % její celkové výšky.

Štěrkový základ by měl být směrem dozadu vždy ještě o něco širší než pata samotné zídky (proto je základ ještě o něco širší než samotná pata), počítejte tedy raději až s 50% rezervou štěrkového materiálu navíc, právě na vysypávání prostoru v zádech zídky. Docílíte tak lepšího odvodu vody od samotného těla zídky
a výrazně tím zvýšíte její odolnost.

Hloubka výkopu pro základ zídky se bude lišit podle její výšky, typu podloží, ale také podle toho, jak bude velký tlak okolní zeminy.

Např. pokud bude zídka velmi nízká, bude stát na rovině a bude podpírat třeba jen zvýšený záhon, vystačíte si klidně jen s 10–15cm výkopem.

Pokud ale budete stavět zídku ve svahu, bude držet masu zeminy, nebo v místě na jaře teče hodně vody, musíte udělat výkop výrazně hlubší, min. 30 cm i více, a hlavně všechny spodní vrstvy poctivě hutnit.

Skladba štěrku v základu zídky

Ještě před vysypáním spodní hrubé vrstvy štěrku určitě nezapomeňte zhutnit samotnou zeminu. Je to opravdu nutné?

Opět vysvětlím na příkladu: pokud bude zídka jen nízká opora pro zvýšený záhon, tak plytký 10cm základ můžete zhutnit ručně, třeba jen pomocí širší dřevěné kulatiny. Nicméně základ pro běžnou zídku bude lepší zhutnit pořádně, třeba i strojně, určitě se to vyplatí – základ je základ, neříká se mu tak nadarmo 😉

Spodní vrstva štěrku

Pro nejspodnější vrstvu štěrku můžete použít drcené kamenivo 32–63 mm (do výšky cca 25 cm). Použití geotextilie není nezbytné, nicméně když ji položíte na tuto spodní vrstvu, můžete si ji nechat namotanou s nějakou rezervou (min. o délce výšky budoucí zídky) v zadní části základu. Geotextilii potom můžete postupně zvedat se zídkou a trvale tak oddělit štěrk v zádech zídky od okolní zeminy. Orientační umístění geotextilie najdete také na ilustračním obrázku.

Druhá vrstva štěrku

Po zhutnění spodní vrstvy štěrku můžeme nasypat druhou jemnější vrstvu z drtě 16–32 mm o výšce přibližně 5 cm, kterou opět zhutníme.

Kdo chce být extra precizní a ulehčit si ukládání první vrstvy kamenů, může si na tuto druhou vrstvu nasypat drť 8–16 mm nebo ještě jemnější frakci 4/8 mm. Tuto vrstvu už ale nehutníme, ale jen srovnáme do roviny. Tato první řada/vrstva kamenů tvoří tzv. patu zídky.

Jak správně pokládat kameny při stavbě zídky

Pokud už máte štěrkový základ zídky připravený, můžete se pustit do samotného stavění. Jde spíš o takové „ukládání“ kamenů.

S kameny manipulujte citlivě.

Nikdy s nimi neházejte nebo jim do zídky nepomáhejte silou. Kameny sice nejsou z cukru, to je fakt, ale při hrubém zacházení se vám může třeba podařit omylem rozlomit kámen jinak, než jste chtěli. Kámen vždy raději vícekrát otočte a vyzkoušejte nanečisto, než mu dáte za uši paličkou 😉

Kameny můžete opracovávat nebo i dělit kovovou paličkou a sekáčem/majzlíkem, ale nikdy kameny neopracovávejte přímo na zídce!

Pokud si troufnete, a máte už nějaké zkušenosti se strojním opracováním kamenů, můžete si vzít na pomoc i tzv. flexu. Nicméně pro stavbu běžné opěrné zídky svépomocí, žádné elektrické nástroje nepotřebujete – strojní řezání kamenů je lepší nechat kameníkům.

Jak vybudovat kamennou zídku – svépomocí, krok za krokem 3/4

Jak vybudovat kamennou zídku – svépomocí, krok za krokem 3/4

Během práce buďte opatrní a mějte během opracovávání kamenů vždy nasazené ochranné brýle – při osekávání kamenů odlétávají malé úlomky, které vám mohou velmi snadno poškodit oči!

Není kam spěchat

Skládání suché zídky je relativně pomalý, ale uspokojivý proces, během kterého většinu času cestujete očima od rozházených kamenů zpět k samotné zídce, kde se snažíte najít vhodné místo pro další kámen.

Zkrátka si na práci s kamenem vyhraďte nějaký čas a nestresujte se, pokud vám skládání kamenů nepůjde ze začátku tak rychle, jak jste si představovali. Samotná technika výběru a pokládání kamenů má svou specifickou křivku učení. Jakmile totiž překonáte počáteční nezkušenost, začnete být najednou výrazně efektivnější a rychlejší.

Samotné skládání kamenů by mělo probíhat s rozmyslem a citem. Každý kámen musí mít v zídce své místo a sedět pevně sám o sobě.

První vrstva kamenů tvořící tzv. patu zídky

Nejspodnější vrstva kamenů bude vyskládaná z těch nejstabilnějších, ale zároveň nejméně vzhledných kamenů. Naopak ty nejhezčí, ne tak silné a více ploché kameny, si odkládejte bokem na tzv. korunu (horní hrana zídky). Patu zídky začínáme stavět mírně pod úrovní terénu, takže celá tato první řada kamenů bude částečně zapuštěná v terénu.

Samotná technika skládání kamenů do zídky

Velmi zjednodušeně se dá říct, že kameny svazujeme podobně jako cihly, tedy překládáním přes sebe – dva přes jeden – jeden přes dva. Na první vrstvu kamenů (patu) pokládáme tzv. vazáky (větší kameny spojující přední i zadní vrstvu kamenů) a nikdy na sebe neskládáme kameny stejných rozměrů.

Vždy se snažíme vyhnout vzniku křížových spár a každá další vrstva by měla být o něco užší než vrstva předchozí. Zkrátka tak, aby ty největší a nejtěžší kameny byly ve spodní části zídky a směrem nahoru zůstávaly ty lehčí a menší kousky.

Co kontrolovat průběžně

Pokud jste si předem vyrobili dřevěný nebo jiný rám ve tvaru zídky, máte teď velkou výhodu a stačí vám je šablonou upevnit na začátek a konec zídky, napnout si provázky a můžete si od začátku pohodlně hlídat sklon, tvar i výšku zídky.

Pokud jste se s výrobou rámu nezdržovali, nic se neděje, klidně vezměte jen dva kusy betonářské tyče, přibližně o výšce zídky, a zatlučte je do země pod odpovídajícím úhlem. Nebude to sice tak stabilní, ale kontrolní provázek se dá napnout i takto improvizovaně.

Nechce se vám dělat vůbec žádná šablona nebo cokoliv kontrolovat provázkem? Že oko přece vidí? Neříkám nic, i to je možnost, ale ze zkušenosti našich zákazníků i kameníků vím, že alespoň jeden napnutý provázek je vždy potřeba a dokáže ušetřit hodně dodatečného přeskládávání a obíhání kolem zídky 😉

Nezapomeňte větší kusy kamenů v zídce průběžně zezadu vypodkládat (později se tam už nedostanete), ideálně úlomky menších kamenů – tyto „klínky“ by měly ale vždy sloužit jen jako pojistka, ne tak, že by se bez takového vypodložení kámen na zídce sám neudržel.

Po vyskládání řady nebo dvou vždy postupně dosypávejte štěrk do zad zídky. A pokud jste použili při tvorbě základu geotextilii, nezapomeňte ji odrolovávat nahoru spolu s dosypávaným štěrkem.

Až se dostanete k samotné koruně (horní zakončení zídky), přijdou na řadu ty nejhezčí ploché kameny, které si od začátku dáváte bokem. Pokud jste na to zapomněli, nebo vám žádné ploché kameny nezbyly, dají se kdykoliv dokoupit jako zídkový kámen plochý.

Samotná koruna zídky může zasahovat nad terén, případně s ním splývat do roviny – to záleží na vašem estetickém cítění a na tom, jak máte namyšlené spojení zídky s okolím.

Nechte zídku srůst s okolím

Hotovou zídku můžete nakonec osázet skalničkami a drobnými rostlinami, které celou zídku ještě více zpevní a ta tak doslova sroste se svým okolím. Není nutné ze zídky dělat „záhon“ a snažit se do každé mezery zasadit nějakou trvalku, tady opravdu platí, že méně je více.

Při volbě rostlin berte v potaz i to, na jakou světovou stranu je zídka orientovaná. Na severu se bude dařit mechům, lišejníkům a kapradinám; jižní stranu zase oživí mateřídouška, netřesky a jiné teplomilné druhy.

Jak vybudovat kamennou zídku – svépomocí, krok za krokem 4/4

Jak vybudovat kamennou zídku – svépomocí, krok za krokem 4/4

Určitě je ale dobré vybírat spíše rostliny menšího vzrůstu, které kolem kamení rostou i běžně v přírodě. Ideálně kombinujte druhy rostlin, které už máte jinde v zahradě – teprve potom bude zídka působit opravdu přirozeně.

Co z toho plyne?

Suchá zídka z přírodního kamene je nejen nadčasový estetický prvek ve vaší zahradě, ale dokáže také účinně zabránit odnášení půdy z vašeho pozemku a velmi dobře se přizpůsobuje jakýmkoliv změnám terénu a počasí.

I když stavba zídky svépomocí není „projekt na jedno odpoledne“, investovaný čas a vynaložené úsilí určitě stojí za to. Vlastníma rukama totiž stavíte naprosto originální stavbu, čistě z přírodního materiálu, která může zůstat bez údržby i několik set let!

Postup výstavby suché zídky je nutné téměř vždy adekvátně přizpůsobit konkrétním podmínkám. Pokud si nebudete něčím jisti, přijeďte se podívat k nám na prodejnu a rádi vám osobně poradíme 😉

Sdílet článek:

Podobné články

Čtení na 14 minut

Cesta kamene z kamenolomu – Ruční výběr kamene

22. 7. 2024 Jak na kámen
Po předchozím, tak trochu „výbušném“ článku o hromadných odstřelech pokračuje náš seriál Cesta kamene z kamenolomu dalším, tentokrát o poznání klidnějším dílem – nudit se ale určitě nebudete. Podíváme se společně zblízka na to, jak vypadá ruční výběr stavebního kamene v lomu v Lulči.
Čtení na 18 minut

Cesta kamene z kamenolomu – Hromadné odstřely

2. 4. 2024 Jak na kámen
V předchozím článku, který byl zároveň úvodním článkem našeho nového seriálu, jsme společně prošli postupný vývoj těžby kamene od starověku až do jeho dnešní moderní podoby, včetně popisu jednotlivých fází těžby v kamenolomu.
Čtení na 14 minut

Cesta kamene z kamenolomu – Od starověkých kamenolomů až k moderním technologiím

4. 3. 2024 Jak na kámen
Většina z vás má asi představu o tom, jak takový kamenolom vypadá. Víte ale, jak se kámen těžil ve starověku a jak naopak dnes? Jaké vynálezy těžbu kamene posunuly a zefektivnily nejvíce? Znáte posloupnost jednotlivých fází těžby v kamenolomu a co vše souvisí s jeho běžným provozem?
Čtení na 20 minut

Měření a zaměřování při práci s přírodním kamenem – vysvětleno polopatě

9. 10. 2023 Jak na kámen
V minulém článku jsme se společně vrátili tak trochu do školních lavic a připomněli si ty nejdůležitější jednotky a veličiny používané při práci s přírodním kamenem. Dnes na toto téma navážeme a vše bude více praktické, takže pokud už máte předchozí „látku“ v malíčku, zaměřování pro vás teď bude brnkačka.
Čtení na 13 minut

Jednotky a veličiny používané při práci s přírodním kamenem – vysvětleno polopatě

10. 8. 2023 Jak na kámen
„Tak na zídku bude potřeba přibližně patnáct tun zídkového kamene a pod cestu minimálně sto metrů čtverečních geotextilie a… jo, ještě se musí objednat tak kubík suchého betonu na uložení patníků.“
Čtení na 16 minut

Jak na solitérní kameny – krok za krokem

15. 11. 2022 Jak na kámen
Jsou krásné, velké a co kus, to originál. Solitérní kameny dokážou vytvořit nezaměnitelnou atmosféru a přitom se o ně nemusíte prakticky vůbec starat. Existuje celá řada způsobů, jak takové velké kameny usazovat a podle čeho je vybírat. V tomto článku se pro vás pokusím shrnout základní postupy a nejdůležitější tipy a triky.
Čtení na 17 minut

Jak na skalky a bezúdržbové plochy – svépomocí, krok za krokem

6. 4. 2022 Jak na kámen
U nás v Česku, když se řekne skalka, většina si asi představí nějaký úzký svah nebo předzahrádku na chalupě, zpevněný kameny porostlými mechem, trvalkami, kapradím a možná menšími keři. Skalka je skoro až abstraktní pojem, pod kterým si každý představí něco jiného. 
Čtení na 15 minut

Jak vybudovat kamennou cestu – svépomocí, krok za krokem

4. 4. 2022 Jak na kámen
Lidé používali přírodní kámen ke zpevnění chodníků a cest odjakživa a dobře věděli proč. Kámen patří k nejtradičnějším stavebním materiálům vůbec a při správné přípravě a pokládce má taková kamenná cesta prakticky neomezenou životnost a nemusíte se o ni prakticky vůbec starat.
Čtení na 7 minut

Kamenický slovníček

3. 4. 2022 Jak na kámen
Určitě to dobře znáte. S někým se bavíte na téma, které není úplně váš obor. A najednou si uvědomíte, že nerozumíte tak úplně všemu, co ten druhý říká. Nic si z toho nedělejte, nejste v tom sami.
Čtení na 8 minut

Balení, nákup a doprava kamene

2. 4. 2022 Jak na kámen
Asi se shodneme, že přírodní kámen není sortiment, který nakupujete každý den. Tedy pokud nejste kameník nebo zahradnická firma, to je potom jiná. Každopádně tento článek jsem napsal pro všechny naše zákazníky a každý v něm najde něco užitečného.
Čtení na 7 minut

Není kámen jako kámen. Proč je důležitý původ kamene i jeho dlouhodobá dostupnost?

1. 4. 2022 Jak na kámen
Co si pod tím má člověk vůbec představit? Copak není jedno, odkud se kámen bere, nebo jestli tu bude i za několik dalších let? Ukážu vám, že na tom záleží víc, než by se mohlo na první pohled zdát.

www.kamenplus.cz

Zavřít