Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vy se ptáte, my odpovídáme

Během roku nám naši zákazníci pokládají různé otázky. Některé směřují ke konkrétním druhům kamene, k jejich ideálnímu použití, ke stavbám z kamene atp. Často nás ale svými otázkami překvapíte a u některých by nás ani nenapadlo, že by je někdo mohl mít – dnes si některé z těchto častých dotazů zodpovíme.
  1. Vy se ptáte, my odpovídáme
  2. Vy se ptáte, my odpovídáme – část 2.

Neexistuje totiž nic jako „hloupý dotaz“. A i když se některé dotazy opakují, nebo zdánlivě s přírodním kamenem přímo nesouvisí, je vždy lepší se zeptat než zůstat v nejistotě.

Pro dnešek jsem sáhl do našeho archivu a spolu s kluky na prodejně jsme vybrali některé často kladené dotazy, které se nám tu nahromadily v průběhu posledních několika let. Třeba mezi nimi najdete otázky a odpovědi, na které jste se sami chtěli zeptat.

Máte ten kámen „do kačírku“?

Stručná odpověď: Ano.

Někdy se také ptáte, jestli máme „kačírek“ atp. Otázka zkrátka směřuje k tomu, jestli máme kámen vhodný k vysypání tzv. okapového chodníku.

Okapový chodník slouží k odvodu dešťové vody. Jde o obvykle max. 50 cm široký pás při stěně domu, oddělený obrubníkem, vyspádovaný směrem od domu a bývá vysypaný oblázky nebo štěrkem. Může mít různou hloubku a v nejnižším místě bývá uložená ještě drenážní trubka, která svádí vodu do dešťové kanalizace nebo trativodu.

Kámen, který většinou hledáte, jsou Oblázky barevné, Oblázky modro-bílé nebo Oblázky žluté ve frakcích 8/16 mm nebo 16/32 mm (resp. 16/22 mm).

Oblázky se k tomuto účelu používají asi nejčastěji, nicméně ke stejnému účelu lze použít i téměř jakýkoliv jiný druh kamene podobné frakce. Pokud máte například v okolní zahradě hnědou drobu (náš Lulečský kámen), je Droba – Hnědá drť skvělá volba!

Jste schopni řezat/vrtat/frézovat/brousit desky z kamene?

Stručná odpověď: Ne, nenabízíme službu dodatečné opracování kamene.

Některé naše výrobky sice sami částečně ručně opracováváme (například kamenná pítka), do samotného řezání nebo frézování se ale nepouštíme. Opracování kamene na zakázku bývá velmi pracné, časově náročné, vyžaduje použití speciálních nástrojů a výsledné náklady na kamenické práce si může dovolit jen malé množství zákazníků.

Nicméně například v andezitových lomech umí kámen na zakázku nejen naštípat, ale také připravit nestandardní tvary a velikosti. V porfyrových lomech je zase zcela běžné štípání, řezání porfyru, nebo i kombinace obou druhů opracování. My tyto práce standardně nenabízíme, jsme je ale schopni pro vás zajistit.

Pokud byste si chtěli nechat opracovat jakýkoliv jiný kámen, určitě můžete zkusit poptat kamenické práce u některé z námi doporučovaných firem.

Kolik stojí metr kamenné cesty, zídky, skalky a kolik stojí solitéry?

Stručná odpověď: Veškeré ceny našeho sortimentu najdete přímo na našem webu.

Opět vás ale nechci odbýt a tady je zřejmě potřeba detailnější vysvětlení: např. u dlažby a šlapáků je cena za jeden metr čtvereční a na paletě je 10 m2. Když víte, jak velkou plochu chcete vydláždit, dá se potom lehce spočítat cena za metr a kolik palet budete potřebovat.

U stavebního (resp. zídkového) kamene je to malinko složitější, protože zídka může být různě vysoká, různě široká, a dokonce i její tvar ovlivní celkové množství stavebního kamene. Zkrátka ne každý sortiment jde počítat takto na „metry“.

Část cen je proto za váhu kamene (v tunách), ale existuje také sortiment (většina druhů dlažby a obkladů), který počítáme na metry čtvereční. Doplňkový sortiment (např. pítka, sochy) potom počítáme jako cenu za kus.

Cenu za kámen najdete vždy nejen na stránce s detailem sortimentu tady na webu, ale také na informační cedulce u konkrétního kamene u nás na prodejně.

Kolik „toho“ budu potřebovat?

Stručná odpověď: To záleží 🙂

Tohle je podobný problém jako u předchozí otázky: často se nás ptáte, kolik kamene budete potřebovat. U dlažby nebo obkladu se dá spotřeba materiálu odhadnout relativně přesně a rychle, protože víme, jak velkou plochu kámen přibližně pokryje. Potom jen stačí zjistit, jak dlouhá a široká dlážděná/obkládaná plocha je a hned víte.

U zídky je proměnných víc. A protože jde o trojrozměrný objekt, je potřeba mít vše dopředu promyšlené a zaměřené. Kromě délky a šířky musíme znát také výšku a tvar zídky.

Pokud si chcete zkusit svůj projekt sami rozplánovat a spočítat, určitě mrkněte na článek: Měření a zaměřování při práci s přírodním kamenem – vysvětleno polopatě, kde najdete detailní návody k tomu, jak zaměřit cestu z kamene, suchou zídku z kamene, skalku, a dokonce i solitérní kameny.

S výpočty si ale nemusíte lámat hlavu sami. Když si s sebou přinesete svůj projekt rozkreslený a zaměřený (stačí okótovaná skica), kluci na prodejně vám nejen poradí, jaký materiál by byl nejvhodnější, ale také spočítají, kolik kamene budete potřebovat.

Kolik stojí doprava?

Stručná odpověď: Podle toho, jaký kámen, v jakém množství, kam přesně a jak povezeme.

Je nám jasné, že by bylo nejlepší znát nějakou univerzální cenu dopravy, dejme tomu za tunu/paletu/kus, ale u přírodního kamene to tak nejde. Proč? Jak tedy dopravu počítáme? Jde o to, že dopravu pro vás spíš připravujeme/navrhujeme vždy na míru a musíme předem znát řadu informací.

  • Jaký druh materiálu chcete dovézt
    Kupujete si kamennou dlažbu, nebo stavební kámen? Tak ten je na paletách. Potřebujete dovézt kamennou drť, nebo jiný sypký kámen? Dá se použít valník, nebo kámen plnit do Big Bagů. Co si vyberete?
  • Jaké je celkové množství kamene?
    Drobné zakázky, o váze jednotek tun, pro naše zákazníky rozvážíme menším autem. Nicméně velká část vašich projektů vyžaduje větší množství kamene/palet a také bezpečné složení materiálu na místě, obvykle hydraulickou rukou (ramenem), případně i vysypání Big Bagů.
  • Kam kámen povezeme?
    Nejdůležitější je sice adresa, aby se dala spočítat cena za kilometr, ale také musíte zvážit, jaká je dopravní situace v místě, kam budete chtít kámen dovézt. Návěs s paletami kamene váží v součtu obvykle několik desítek tun a také může být i několik desítek metrů dlouhý. Naši řidiči jsou velmi zkušení. Vše má ale své limity a musíte si být jisti, že bude možné kámen bezpečně dovézt až na místo.
  • Jak budete chtít kámen složit?
    Menší objednávky sypkého kamene je možné vysypat z malého nákladního auta. Velkou část objednávek ale bývá nutné složit u zákazníka větším nákladním autem, obvykle s více nápravami, sklopnou korbou/vanou, nebo také velmi často s hydraulickou rukou – hydraulická ruka je nutnost nejen pro skládání palet, ale i naplněných Big Bagů nebo solitérních kamenů.

Takže už asi chápete, že teprve až když známe konkrétní kámen, objednávané množství, přesnou adresu a způsob, jak budete chtít kámen složit, můžeme pro vás navrhnout a připravit tu správnou dopravu 😉

Kolik uveze můj vozík?

Stručná odpověď: Do běžného přívěsného vozíku můžete obvykle naložit 500 – 600 kg.

Informaci o maximální nosnosti (resp. celkové povolené hmotnosti) najdete v technickém průkazu přívěsného vozíku. Musíte ale brát v úvahu, že za osobní automobil spadající do skupiny B můžete připojit jen vozík s nejvyšší povolenou hmotností 750 kilogramů a povolená (celková) hmotnost soupravy (tzn. vozík s nákladem + osobní auto) nebude víc jak 3 500 kg.

Pokud máte rozšíření skupiny B na B96, nebo dokonce oprávnění B+E, asi sami dobře víte, jaký vozík, jak těžký náklad a jakým autem můžete tahat.

Několik obecných tipů, než se k nám s vozíkem vydáte:

  • Ujistěte se, že je vozík i tažné zařízení v dobrém technickém stavu.
  • Zkontrolujte pevnost přívěsného kloubu.
  • Zkontrolujte připojení a funkčnost elektroinstalace/světel vozíku.
  • Zkontrolujte nahuštění pneumatik a utažení šroubů.
    Když budete chtít do vozíku cokoliv naložit, musíte mít vždy jistotu, že máte správně/dostatečně nahuštěné pneumatiky – údaj o tom, na kolik pneumatiku nahustit, najdete na boku pneumatiky. Pro tyto případy je dobré s sebou v autě vozit malý kompresor, kterým můžete v případě potřeby pneumatiky „dofouknout“.
  • Po naložení kamene/materiálu si náklad zkontrolujte a zajistěte.
    Pokud má váš vozík i plachtu, určitě se vyplatí naložený materiál přikrýt – ani ne tak pro ochranu nákladu, jako ostatních na silnici. Také pokud se po cestě spustí liják, pokud povezete třeba písek, vozík zbytečně „ztěžkne“ o vodu, kterou po cestě nasbíráte.

Pamatujte, že je lepší do vozíku vždy naložit o něco méně, nechat si nějakou rezervu. A třeba i přijet vícekrát než riskovat poškození auta, vozíku, nebo dokonce způsobit nehodu.

Ještě poslední věc: kámen nebo písek vám do vozíku nasypeme, nicméně musíte počítat také s následnou manipulací a vykládkou, která nemusí být zrovna pohodlná a u většiny přívěsných vozíků probíhá „ručně“ lopatou 🙂

Určitě se nás při objednávce zeptejte i na možnost nechat si kámen dovézt – kluci na prodejně vám cenu dopravy spočítají na počkání a budete to mít bez starostí.

Máte i jiné stavební štěrky jako 0/4 mm, 0/32 mm nebo třeba 32/63 mm?

Stručná odpověď: K okamžitému odběru na prodejně máme štěrk frakce 4/8 mm a standardní betonářský písek 0/4 mm.

Nicméně na dotaz, resp. naši vlastní dopravou, jsme schopni pro vás zajistit dovoz i těchto štěrků standardních frakcí přímo z kamenolomu. Pokud se například chystáte stavět chodník, cestu nebo větší zídku a potřebujete pro svůj projekt i tyto stavební štěrky, umíme je pro vás zajistit s dopravou až k vám domů.

Pošlete svůj dotaz

Nenašli jste v článku odpověď na svou otázku? Chcete něco upřesnit? Neváhejte a napište nám a my na něj odpovíme v jednom z příštích dílů tohoto nového seriálu článků: „Vy se ptáte, my odpovídáme“. Své dotazy můžete posílat přímo na náš email na náš e-mail nebo prostě zvednout telefon a zavolat ;]

Jsem zvědavý, na co všechno se nás ještě zeptáte 🙂

Sdílet článek:

Podobné články

Čtení na 12 minut

Kámen vs. beton

27. 9. 2024 Ostatní
Pokud právě přemýšlíte o tom, který z těchto materiálů použít pro váš projekt, jste na správném místě. Ať už stavíte cestu, chodník, zídku, skalku, jezírko, nebo třeba krb, ohniště atp., tak i když máte dnes na výběr z celé řady stavebních materiálů, nejčastěji se rozhodujete právě mezi přírodním kamenem a betonovými výrobky.
Čtení na 10 minut

Vy se ptáte, my odpovídáme – část 2.

29. 8. 2024 Ostatní
V jednom z předchozích článků jste nám mohli poslat své dotazy a také zjistit, na co se ptají ostatní zákazníci. Protože se vám článek líbil, a dokonce jste nám poslali několik čerstvých dotazů, rozhodli jsme se na některé z nich odpovědět hned v tomto novém článku, který plynule navazuje na ten předchozí a pokračuje tak v novém seriálu článků „Vy se ptáte, my odpovídáme“ – dnes tedy část druhá.
Čtení na 10 minut

8 mýtů a polopravd o přírodním kameni

20. 5. 2024 Ostatní
Představte si, že se procházíte po krásné zahradě. Chodník, po kterém jdete, je vyskládaný masivními kameny, které tu mohou být od včera, nebo také desítky, až stovky let. Přírodní kámen je jedním z nejstarších stavebních materiálů vůbec. Lidé jej využívají k budování menších či větších objektů už tisíce let.
Čtení na 5 minut

Kamenný dotazník

30. 1. 2023 Ostatní
Začal nový rok a protože většina našich zákazníků teď stejně jako my odpočívá a připravuje se na nadcházející sezónu, napadlo nás využít tohoto klidnějšího období a zeptat se na váš názor.

www.kamenplus.cz

Zavřít